1. Ana Sayfa
  2. Genel Sağlık

Omega 3 Faydaları Nelerdir?

Omega 3 Faydaları Nelerdir?
0

Omega-3 yağ asitleri inanılmaz derecede önemlidir. Vücudunuz ve beyniniz için çok güçlü sağlık yararları var. Aslında, az miktarda besin Omega-3 yağ asitleri kadar ayrıntılı bir şekilde çalışılmıştır. İşte bilimin desteğiyle 14 maddede omega 3 faydaları.

Mucizevi Omega 3 Faydaları

1) Depresyon ve kaygıyı önler

Depresyon, dünyadaki en yaygın zihinsel bozukluklardan biridir. Semptomlar üzüntü, uyuşukluk ve yaşama olan genel ilgi kaybını içerir. Aynı zamanda yaygın bir hastalık olan kaygı, sürekli endişe ve gerginlik ile karakterizedir.

İlginçtir ki, çalışmalar düzenli olarak omega-3 tüketenlerin depresyona yakalanma olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Dahası, depresyon veya anksiyete yaşayan insanlar omega-3 takviyesi almaya başladığında, semptomları iyileşebilmektedir.

Üç tür omega-3 yağ asidi vardır: ALA, EPA ve DHA. EPA depresyonla mücadelede en iyisi gibi görünüyor (1).

Bir çalışma bile EPA’yı depresyona karşı ortak bir antidepresan ilaç olarak etkili bulduğunu göstermiştir (2).

Özet: Omega-3 takviyeleri, depresyon ve anksiyete önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabilir. EPA, depresyonla mücadelede en etkili gibi görünüyor.

2) Göz sağlığınız için yararlıdır

Bir tür omega-3 olan DHA, gözünüzün retinasının önemli yapısal bir bileşenidir. Yeterli DHA almadığınızda, görme sorunları ortaya çıkabilir. İlginçtir ki, yeterince omega-3 almak, dünyanın önde gelen kalıcı göz hasarı ve körlük nedenlerinden biri olan makula dejenerasyonu riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

3) Beyin gelişimini artırır

Omega 3 faydaları listemizden en önemli yeri beyin fonksiyonları almaktadır desek yanlış söylemiş olmayız. Bebeklerde beyin büyümesi ve gelişimi için çok önemlidir. DHA, beyninizdeki çoklu doymamış yağ asitlerinin% 40’ını ve gözünüzün retinasında% 60’ını oluşturur.

Hamilelik sırasında yeterince omega-3 almak, aşağıdakiler dahil olmak üzere çocuğunuz için sayısız yararla ilişkilidir:

  • Daha yüksek zeka,
  • Daha iyi iletişim ve sosyal beceriler,
  • Daha az davranış problemi,
  • Azalmış gelişimsel gecikme riski,
  • DEHB, otizm ve beyin felci riskinde azalma.

*DEHB: dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu

4) Kalp hastalıkları riskini azaltır

Kalp krizi ve felç dünyanın önde gelen ölüm nedenleridir. On yıllar önce, araştırmacılar balık yiyen toplulukların bu hastalıkların oranlarının çok düşük olduğunu gözlemledi. Bu daha sonra omega-3 tüketimine bağlandı. O zamandan beri, omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı için sayısız faydaya bağlanmıştır. Bu faydalar:

  • Trigliseritler: genellikle% 15–30 aralığında trigliseritlerde büyük bir azalmaya neden olabilir.
  • Kan basıncı: yüksek tansiyonu olan kişilerde kan basıncı seviyelerini düşürebilir.
  • HDL kolesterol(iyi kolesterol): HDL kolesterol seviyelerini yükseltebilirler.
  • Kan pıhtıları: kan trombositlerinin bir araya toplanmasını önleyebilir. Bu, zararlı kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
  • Plak: Atardamarlarınızı pürüzsüz ve hasarsız tutarak, omega-3’ler atardamarlarınızı kısıtlayabilecek ve sertleştirebilecek plakların önlenmesine yardımcı olur.
  • Enflamasyon: Omega-3’ler vücudunuzun enflamatuar tepkisi sırasında salınan bazı maddelerin üretimini azaltır.

Kalp hastalığına ait risk faktörleri üzerindeki bu faydalı etkilere rağmen, omega-3 takviyelerinin kalp krizi veya felçleri önleyebileceğine dair inandırıcı bir kanıt yoktur.

Özet: Omega-3’ler sayısız kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirir. Ancak, omega-3 takviyeleri kalp krizi veya felç riskini azaltmıyor gibi görünmektedir.

5) Çocuklarda DEHB belirtilerini azaltır

Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik ile karakterize davranışsal bir bozukluktur. Bazı araştırmalar DEHB’li çocukların kandaki omega-3 yağ asidi seviyelerinin sağlıklı yaşıtlarına göre daha düşük olduğunu not etmiştir (3, 4).

Dahası, çok sayıda çalışma, omega-3 takviyelerinin DEHB semptomlarını azalttığını gözlemlemektedir. Omega-3’ler dikkatsizliği ve görev tamamlamayı geliştirmeye yardımcı olur.

Ayrıca hiperaktivite, dürtüsellik, huzursuzluk ve saldırganlığı da azaltırlar. Son zamanlarda, araştırmacılar balık yağı takviyelerinin DEHB için en umut verici tedavilerden biri olduğunu gözlemlediler.

Özet: Omega-3 takviyeleri, çocuklarda DEHB belirtilerini azaltabilir. Dikkat artar ve hiperaktivite, dürtüsellik ve saldırganlığı azaltırlar.

omega-3-faydalari-nelerdir

6) Otoimmün hastalıklarla savaşır

Otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sisteminiz sağlıklı hücrelerinizi yabancı gibi görür ve onlara saldırmaya başlar. Tip 1 diyabet, bağışıklık sisteminizin pankreasınızdaki insülin üreten hücrelere saldırdığı en önemli örneklerden biridir.

Omega-3’ler bu hastalıkların bazılarıyla savaşabilir ve özellikle erken yaşamda önemli olabilir. Araştırmalar, yaşamınızın ilk yılında yeterli miktarda omega-3 almanın, tip 1 diyabet, otoimmün diyabet ve multipl skleroz dahil olmak üzere birçok otoimmün hastalık riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu göstermektedir.

Omega-3’ler ayrıca, lupus, romatoid artrit, ülseratif kolit, Crohn hastalığı ve sedef hastalığının tedavisinde de yardımcı olur.

7) Zihinsel bozuklukları iyileştirir

Psikiyatrik bozukluğu olan kişilerde düşük omega-3 düzeyleri bildirilmiştir. Araştırmalar, omega-3 takviyelerinin, hem şizofreni hem de bipolar bozukluğu olan kişilerde ruh hali dalgalanmalarının ve nükslerin sıklığını azaltabileceğini göstermektedir. Omega-3 yağ asitleriyle takviye etmek ayrıca şiddetli davranışları azaltabilir.

8) Demans ve Alzheimer ile savaşır

Beyin işlevindeki düşüş yaşlanmanın kaçınılmaz sonuçlarından biridir. Birçok çalışma, yüksek omega-3 alımını, yaşa bağlı zihinsel düşüşün azalması ve Alzheimer hastalığı riskinin azalması ile ilişkilendirmektedir.

Kontrollü çalışmalardan birinde, omega-3 takviyelerinin, Alzheimer hastalığının semptomları çok hafif olduğu zaman, hastalığın başlangıcında faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Omega-3’ler ve beyin sağlığı hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu unutmayın.

9) Kanseri önlemeye yardımcı olur

Kanser, batı dünyasında önde gelen ölüm nedenlerinden biridir ve omega-3 yağ asitlerinin uzun süredir belirli kanser riskini azalttığı iddia edildi. İlginç bir şekilde, araştırmalar en çok omega-3’ü tüketen kişilerin % 55 oranında daha düşük kolon kanseri riskine sahip olduğunu göstermektedir.

Ek olarak, omega-3 tüketimi, erkeklerde prostat kanseri riskini ve kadınlarda meme kanseri riskini azaltır. Ancak, tüm çalışmalar aynı sonuçları vermemektedir.

10) Çocuklarda astımı azaltır

Astım öksürük, nefes darlığı ve hışıltı gibi semptomları olan kronik bir akciğer hastalığıdır. Şiddetli astım atakları çok tehlikeli olabilir. Bunlar akciğerlerinizdeki solunum yollarında iltihaplanma ve şişlikten kaynaklanır. Bazı çalışmalar, omega-3 tüketimini çocuklarda ve genç erişkinlerde daha düşük astım riski ile ilişkilendirmektedir.

omega-3-yararlari

11) Kemik ve eklem sağlığını artırır

Osteoporoz ve artrit, iskelet sisteminizi etkileyen iki yaygın hastalıktır. Araştırmalar, omega-3’lerin kemiklerinizdeki kalsiyum miktarını artırarak kemik gücünü artırabileceğini ve bu da osteoporoz riskinin azalmasına yol açabileceğini göstermektedir.

Omega-3’ler ayrıca artrite de faydalı gelebilir. Omega-3 desteği alan hastalar eklem ağrısının azaldığını ve kavrama direncinin arttığını bildirmişlerdir.

12) Mens ağrısını hafifletir

Adet ağrısı, alt karnınızda ve pelvisinizde görülür ve sıklıkla bel ve uyluk bölgenize yayılır. Yaşam kalitenizi önemli ölçüde etkileyebilir. Bununla birlikte, çalışmalar art arda omega-3’leri en çok tüketen kadınların daha hafif adet ağrıları olduğunu kanıtlamaktadır.

Bir çalışmada omega-3 takviyesinin adet sırasında şiddetli ağrının tedavisinde ibuprofenden daha etkili olduğunu belirlemiştir (5).

13) Uyku kalitenizi geliştirir

İyi uyku, optimal sağlığın temellerinden biridir. Çalışmalar, obezite, diyabet ve depresyon da dahil olmak üzere birçok hastalığa uyku yoksunluğunu bağlamaktadır. Düşük omega-3 yağ asitleri, çocuklarda uyku problemleri ve erişkinlerde obstrüktif uyku apnesi ile ilişkilidir.

Düşük DHA seviyeleri, uykuya dalmanıza yardımcı olan melatonin hormonunun daha düşük seviyelerine de bağlıdır. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde yapılan çalışmalar, omega-3 ile takviye etmenin uyku süresini ve kalitesini artırdığını ortaya koymaktadır.

14) Cildinize iyi gelir

DHA cildinizin yapısal bir bileşenidir. Cildinizin büyük bir bölümünü oluşturan hücre zarlarının sağlığından sorumludur. Sağlıklı bir hücre zarı yumuşak, nemli, esnek ve kırışıksız bir cilt sağlar. EPA ayrıca cildinize çeşitli şekillerde de yarar sağlar: cildinizin yağ üretimini ve nemlendirmesini yönetir. Cildinizin erken yaşlanmasını azaltır. Sivilce riskini azaltır. Omega-3’ler ayrıca cildinizi güneşe karşı koruyabilir. EPA, güneşe maruz kaldıktan sonra cildinizdeki kolajende hasar bırakan maddelerin salınımını engellemeye yardımcı olur.

Omega 3 faydaları arasından bilimin desteklediği makalelerle sizlere örnekler verdik bu yazıda. Umarım fayda sağlamıştır.

Sağlıklı günler…

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yazar Hakkında

Yorum Yap