1. Ana Sayfa
  2. Genel Sağlık

Kemik Sağlığı İçin Bunlara Dikkat Edin

Kemik sağlığı, gençlikte ihmal edilen ve yaşlandığımızda da artık çok geç olan hayati öneme sahip bir durumdur.Ciddiye alınmaz ise olumsuz sonuçlar doğurur.

Kemik Sağlığı İçin Bunlara Dikkat Edin
0

Kemik sağlığı ile ilgili önerilere geçmeden önce bir konuyu ifade etmeliyim. Madde madde sıralamadan evvel hastalarımın bunun bir yaşam tarzı olduğunu bilmelerini istiyorum. İş işten geçtikten sonra “eksiği yerine koymak” gibi hazır beklenti içerisine girmiş bir topluma sahibiz ne yazık ki. Kendimizdeki ilk değişime buradan başlayacağız, o yüzden sizi hemen 1.maddeye alıyorum.

Kemik sağlığı için öneriler:

1) Kas ve iskelet sağlığının korunması için uzun vadeli en önemli unsur hareketli olmaktır. Ortopedi’nin altın kurallarından biri olan “ameliyat sonrası erken hareket” felsefesi de buradan gelmektedir zaten. Vücudu tembelliğe, yaşlanmaya ve kasları erimeye göz göre göre bırakmamalısınız. Bunun için haftada 3 gün 30 – 45 dakika arası düzenli yürüyüş yapılması oldukça faydalıdır (sert adımlarla tempolu yürüyüş).

2) Anne sütü; gelişen dünyamızda hazır mama ve gıdalara yönelen anneler çocuklarından erken dönemde sütü kesmeye başladılar. Oysa ki osteoporozdan korunma anne rahminde başlayan bir süreçtir. Sağlık beslenmeyle geçen gebelik ve sonrasında bilinçli bir besin desteğiyle 30 yaşına kadar maksimum kemik kütlemizi kazanmamız gerekiyor.

3) Çocukluk çağından itibaren hazır paket gıdalardan uzak durarak kalsiyumdan zengin doğal bir diyet ve yeterli vitamin tüketilmesiyle yaşlılığa yatırım yapılmalıdır. Çocuklarınızı düzenli egzersiz yapabileceği spor branşlarına yönlendirmek ve ara ara güneş banyosu yaptırmak da önemli oranda korunma sağlar. Jimnastik, dans etmek, voleybol,basketbol, ip atlamak gibi aktiviteler maksimum kemik kütlesi yoğunluğuna ulaşmak için faydalı sporlardır.

Mineraller

4) Beslenmenin en önemli kilit noktasını kalsiyum ve D vitamini oluşturur. Kalsiyum kemiğin yapı taşı iken D vitamini ise kalsiyumun emilimini arttırmaktadır. Yaşa bağlı olarak günlük kalsiyum ihtiyacı değişmekle birlikte İleri yaşlarda bir kişinin günlük kalsiyum ihtiyacı yaklaşık 1500 mg’dır. Bunun tamamını besinlerle almak mümkün olmaz, ilaçlarla destek için hekiminizden yardım alabilirsiniz. D vitamini yapımında güneş ışınlarının önemi de yadsınamaz bir gerçektir. Öte yandan balık ürünleri de önemli bir D vitamini kaynağıdır.İşlenmiş gıdalardan kaçının ve doğal beslenmeye dönün. İşlenmiş yiyecekler özellikle de şeker ve asit oranı yüksek olanlar kemik mineral kaybına neden olacaktır.

Kalsiyumu sütten değil bitkisel kaynaklardan edinmeye çalışın. Dünyada süt ürünlerinin fazla tüketildiği ülkelerde osteoporoz (kemik erimesi) görülme riskinin daha yüksek olduğuna dair çalışmalar gösterilmiştir.

Kalsiyum içeriği yüksek olan besinler” adlı yazımızı okumak için buraya tıklayın. Alkali su tüketin. Vücutta meydana gelen tepkimeler sonucu oluşan asidik ortam tükettiğiniz besinler ile de yüksek seviyelere ulaşıp bunu dengelemek adına vücuttan idrarla kalsiyum atılımını tetikleyebilir. Dolayısıyla alkali su tüketimi sayesinde vücudun asiditesini azaltarak bu istenmeyen etkileri önleyebilirsiniz.

5) Magnezyum (Mg) ve kalsiyum (Ca) dengesi kemik kalitesi ve sağlığı açısından oldukça önemlidir. Bunlar arasında bir uyumsuzluk (eksiklik ya da fazlalık) kemiklerde ciddi oranda sorunlara yol açacaktır. Kalsiyumun vücutta uygun olarak kullanılabilmesi ve etkili bir şekilde vücuda emilebilmesi için özellikle magnezyum gereklidir. Mg eksikliği kemik büyümesinde duraklamalara, hacminde azalmalara ve kırılganlığında artışa yol açar. Kepek, ada çayı, kakao ve kimyon tüketerek magnezyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

6) Sigara, alkol, kafein, şeker ve tuz gibi içeriklerden mümkün olduğu kadar uzak durun. Unutmayın! Kemik kütle yoğunluğunuz ne kadar yüksekse kırık riskiniz o kadar azdır.

Sağlıklı günler dileriz…

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yazar Hakkında

Yorum Yap