1. Ana Sayfa
  2. Ortopedi

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?

Tenisçi dirseği (lateral epikondilit) müzmin dirsek ağrısı sebeplerinden biri olup hayat standartlarını ciddi anlamda etkileyen bir hastalıktır.

Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit) Nedir?
2

Halk arasında “tenisçi dirseği” olarak bilinen ama sadece tenisçilerde değil birçok meslek grubunda ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Tenisçilerin devamlı olarak belirli hareketleri tekrarlayıcı bir biçimde yapmalarından dolayı meydana gelen ve günlük hayatı olumsuz etkileyen bu hastalığın sebebi temelde “tekrarlayıcı orantısız hareket” olarak nitelendirilebilir. Dirseğimizin dış kemik çıkıntısı olan kısmında basmakla veya hareketle meydana gelen şiddetli ağrı durumu vardır.

Daha önceki yazılarımda olduğu gibi bu makalemde de size bu hastalık ile ilgili bir bilinç aşılamaya çalışacağım. Çünkü direkt olarak kısa sürede tedavi olmaya yönelik bir beklentiniz varsa %90 hüsrana uğrayacaksınız. Tedavi yolunda önemli olan sebebi bilip hayatımızı bilinçli bir şekilde idame ettirmektir.

Konuyla ilgili youtube videomu izlemek isterseniz aşağıya bırakıyorum.

Nedir Tenisçi Dirseği?

Bu hastalık temelde bir iyileşme problemidir. Yani günlük hayatta yaptığımız tekrarlayıcı hareketler tendonun iç yapısında yırtılmalara ve etrafındaki zarda inflamasyona sebep olup ağrı ortaya çıkarır. Doku iyileşemediği için ağrı hareketle birlikte sürekli bir hal alır. Özelikle 20-50 yaş arası aktif çalışan insanlarda sık rastlanmaktadır.

Kaslar aslında kanlanması yoğun ve iyi olan organlardır. Ama kasların kemiğe yapışma noktası olan tendon dediğimiz yapılar böyle değildir, sınırlı bir kanlanmaya ve dolayısıyla sınırlı iyileşme kapasitesine sahiptir.

İşte bu yüzden lateral epikondilit bir tendon rahatsızlığı olduğu için tedavi süreci uzun, meşaketli ve zahmetlidir. Sabırlı ve bilinçli olmak altın kuraldır.

Hastalar nasıl farkına varır?

Tenisçi dirseği hastalığına sahip olanlar hekimlere en çok bir şeyi kaldıramamak, kavanoz kapağı çevirememek, çamaşır sıktıramamak ya da tornavida döndürememek gibi günlük hayatta hepimizin uyguladığı rutin hareketleri yapamama şikayetiyle gelir. Yapamamanın altındaki neden ciddi ağrıdır. Tanı için ilk aşamada röntgene gerek yoktur, geçmeyen hastalık durumunda ek patolojilerin ayırıcı tanısı için görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir.

Sebepleri nelerdir?

1) En önemli sebep aşırı kullanımdır. Tekrarlayıcı hareketler; çapa yapmak, inşaatla uğraşmak, sürekli klavye ve mouse kullanmak, ev temizliği vs gibi uzatabileceğimiz bir liste mevcut bunlar içinde.

2) Travma: dirseğe gelen hasar bırakıcı düzeyde darbe yine bu hastalığın oluşması adına önemli bir sebeptir.

3) Tekrarlayıcı olmayan ama ani ve ağır bir hareketin yapılması sonucu meydana gelebilir.

Örneğin: bir anda kaldırabileceğinizden çok daha fazla bir yükün altına girip ani hasar ile bu hastalığa davetiye çıkarabilirsiniz.

Tedavi yöntemleri?

Mekanik bir hadise olduğu için (yani aşırı kullanım) tedavide ilk basamak istirahattir. Tek tek yapılabilecek tedavi basamaklarını yazalım:

1) 4-6 hafta kadar dinlenme yani sebep olan hareketi sonlandırma (altın kural)

2) Hasta hemen yani akut dönemde başvurduysa eğer kısa süreli buz tedavileri (günde 5 kez 10-15 dakika)

3) Ağrıyı ortadan kaldırmak ve tendonda oluşan inflamasyonu baskılamak için NSAI ilaçların oral olarak ya da cilt üzerine kullanımı

4) Yaşantısındaki koşuşturmaya ara veremeyecek ve buna sebep olan hareketi yapmak/çalışmak zorunda olanlar “epikondilit bandajı” dediğimiz bantları kullanabilir

5) Kortizon enjeksiyonu: kısa vadede iyi sonuç, uzun vadede yan etkileri mevcut, dolayısıyla sürekli yaptırılabilecek bir tedavi seçeneği değil

6) PRP (platelet rich plasma) enjeksiyonu: kanınızdaki iyileştirici hücreleri hasarlı bölgeye uygulamak

7) Kök hücre enjeksiyonu: genellikle karından olmak üzere kalçadan da alınabilen kök hücrelerin hasarlı bölgeye yapılması (pahalı yöntem)

8) Proloterapi enjeksiyonu: lokal anesteziklerin çeşitli serumlar ile karıştırılarak hastalıklı alana uygulanması

9) Fizik tedavi germe egzersizleri

Sizler için hazırladığım egzersizler videomu aşağıya bıraktım.

10) ESWT yöntemi: şok dalgaları ile hasarlı dokunun iyileşme kapasitesinin artırılmaya çalışılması

11) Radyofrekans (RF) yöntemi: elektrik enerjisinin ısı enerjisine çevirilerek hasarlı alana uygulanması

12) Açık veya kapalı(artroskopik) cerrahi

Listeye bakıldığında tedavi seçeneklerinin fazla olması hem iyi hem kötü bir durum. Seçeneğin fazla olması aslında bu hastalığın çözümüne yönelik farklı yöntemlerin geliştirilmesi zorunluluğundan gelmektedir. Çünkü hiç birinin %100 tedavi edici garantisi bulunmamaktadır.

Özet: istirahat çok önemli. Ağrı kesici alıp yola devam etmek durumu maskelemekten başka bir şey değildir, kendinizi kandırırsınız. Ortopedi veya fizik tedavi hekimi gözetiminde takip önemlidir.

Sağlıklı günleriniz olsun…

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yazar Hakkında

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. Benim iki dirseğimde lateral epikondilit var iki kere fizik tedavi ve eswt tedavisi oldum ama 12 saat çalışıyorum bu daha fazla tetikliyor olabilir mi bunun icin rapor alabilirmiyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir