1. Ana Sayfa
  2. Genel Sağlık

Ağrı Tedavisinde Soğuk Terapi Yöntemleri

Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarındaki ağrı tedavisinde soğuk terapi yöntemleri nelerdir? Evde basit bir şekilde tedavi nasıl uygulanabilir?

Ağrı Tedavisinde Soğuk Terapi Yöntemleri
0

Sıra geldi ağrı tedavisinde soğuk terapi metotlarına. Daha önce de değindiğim gibi soğuk uygulamadaki en önemli husus doğrudan cilde buz veya başka bir soğuk kaynak uygulanmamasıydı, aksi halde cilde zarar vereceğini sizlere anlatmıştım. Tedaviyi uygulamak ile tedaviyi “bilinçli” uygulamak arasındaki farkı benim yazılarımı okuyanlar zaten artık öğrendi diye tahmin ediyorum.

Unutmayın ki soğuğun cilde direkt teması sonrası “buz yanığı” diye tabir edilen hadisenin gerçekleşmesi için 1-2 dakika yeterlidir. Cildin zarar görmesini önlemek için bazı önlemler alınabilir: Buz ve cilt arasında bir havlu(ya da tülbent), ayak için ince bir çorap veya başka bir koruyucu bariyer kullanılabilir. Ve hiçbir zaman soğuk tedavi cilt için acı verici olmamalıdır yani çok uzun süreler tutulmamalıdır. Soğuk tedaviyi bir seferde en fazla 15 veya 20 dakika ile sınırlandırın.

Uygulama Yöntemleri

Kullanılabilecek birçok buz paketi tipi vardır. İnsanlar kişisel tercih, bütçe ve rahatlığa göre kendileri için en uygun olanı seçebilir.

1) Yeniden kullanılabilir soğuk paketler

Çoğu (jel ile doldurulmuş olanlar gibi) gerektiğinde kullanıma hazır dondurucuda saklanabilir ve her kullanımdan sonra yeniden dondurulabilir. Bu soğuk paketler eczanelerde ve genel ticari ürün mağazalarında bulunur.

2) Ev yapımı soğuk paketler

Evlerinizde bulunan eşyalar ile soğuk paketler yapabilirsiniz:

  • a) Plastik torba ve buz: İstenilen miktarda buzu plastik bir torbaya koyun ve kapatmadan önce havayı torbadan sıkın. Bazı insanlar buza biraz su eklemekten hoşlanabilir. Buz parçalarını kırarak boyutlarını biraz ufaltıp ekleme daha iyi yayılmasını ve soğuk etkisinin tek bir yerde toplanmasını engelleyebilirsiniz(torbaya ekstra su koymanın bir diğer artısı da yine budur). Cildi buz yanıklarından korumak için ağrılı bölgeye uygulamadan önce torba bir havluya sarılmalıdır.
  • b) Donmuş bir havlu: Soğuk bir pakete havlu yapmak için, plastik bir torbaya katlanmış, nemli bir havlu yerleştirin ve dondurucuya on yirmi dakika arası koyun. Ardından havluyu çantadan çıkarın ve etkilenen bölgeye yerleştirin.
  • c) Sünger: Bir süngeri ıslatın, kısmen sıkın, plastik bir torbaya koyun ve dondurucuya koyun. Dondurulduktan sonra ekleme uygulanabilir. Gerekirse, cildi korumak için torbanın etrafına bir bez sarılabilir.
  • d) Pirinç: Pirinci bir çoraba doldurup dondurucuya yerleştirerek yeniden kullanılabilir soğuk bir paket oluşturun. Pirinç buz gibi soğuklaşır, ancak kullanıldığında erimez. Bu güzel bir avantajdır.
  • e) Jel tipi paket: Sızdırmaz bir plastik torbayı sıvı bulaşık deterjanı ile doldurun ve dondurun; bu, jel paketinin kıvamını verir.
  • f) Dondurulmuş bezelye torbası: Hızlı bir şekilde soğuk terapiye ihtiyaç duyulursa, bir torba dondurulmuş bezelye veya diğer sebzeleri dondurucudan çıkarmak, bir havluya sarmak ve ağrılı bölgeye uygulamak kolaydır.

3) Tek kullanımlık buz paketleri

Bu paketlerin içinde paketin saniyeler içinde soğumasına neden olan kimyasal bir reaksiyona neden olan karışımlar içerir. Oda sıcaklığında kullanılırken uzun süre soğuk kalırlar. Bununla birlikte, tek kullanımlık soğuk paketler, bir dondurucuya veya başka bir soğuk kaynağa erişilemediğinde kolaylık sağlayabilir.

Ağrı tedavisinde soğuk terapi yapan hastalarıma önerim mümkünse ev yapımı veya yeniden kullanılabilir buz paketleri kullanmalarıdır. Çünkü tek kullanımlık buz paketleri pahalı ve daha az çevre dostu olma eğilimindedir.

Sağlık günleriniz olsun…

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yazar Hakkında

Yorum Yap