1. Ana Sayfa
  2. Ortopedi

Romatizma Ağrılarına Etkili 4 Spor Aktivitesi

Romatizma Ağrılarına Etkili 4 Spor Aktivitesi
2

Romatizma ağrılarına yaklaşım

Romatoid artrit (RA) yani iltihaplı eklem romatizması ülkemizde de önemli bir sağlık sorunu. Özellikle diz ve kalça ekleminde bu tutulumlara bağlı olarak ciddi ağrılar ve hareket kısıtlıklıkları meydana gelebilmekte. Eğer bu sorunla yaşıyorsanız hastalığın atak dönemlerinde bütün gün yatakta kalmak istediğinizi çok iyi biliyorsunuz demektir. Romatizma ağrılarına nasıl müdahale edebiliriz, bunu anlatacağım.

Yürüyüşle artan ağrılarınızı fark edince spor salonuna gitmek ya da egzersiz yapmak için dışarı çıkmak aklınıza gelen son şey olabilir. Ancak cesur olun: egzersizler RA semptomlarını yönetmek için herhangi bir tedavi programının önemli bir parçası olarak kabul edilir. Eklemi zorlamayan sporlar ya da ev ortamındaki basit hareketler ile ağrıyı azaltmaya ve esnekliğinizi artırmaya yardımcı olabilirsiniz.

Romatizma ağrılarına faydalı 4 spor

Yüzme

Eklemlere sıfır yük bindiren bir egzersiz türü olan yüzme romatizma ağrılarına çok iyi gelir. İltihaplı eklem romatizması sebebiyle yürümede ya da ayakta uzun süre kalmada sorun yaşayan hastalar için bu spor biçilmiş kaftan diyebilirim. Su aerobiği hem eklemlerinizdeki stresin bir kısmını alacak hem de ciddi bir rahatlama yaşatacaktır. İyi bir yüzücü değilseniz ya da yüzme bilmiyorsanız da su içinde yürümek bile büyük faydalar sağlayacaktır. Yüzme RA’lı hastalar için harikadır!

romatizma-agrilarina-yüzme-spor

Tai Chi

Tai chi egzersizleri nefesi, iç huzuru ve enerjiyi destekleyen sakinleştirici eski bir Çin uygulamasıdır. Yavaş ve kontrollü hareketlerden oluşan zihin-beden egzersizidir. Aerobik kapasiteyi, kas gücünü ve esnekliği arttırdığı ve aynı zamanda ruhsal fayda sağladığı düşünülmekte olup psikolojik rahatlama meydana getirdiğine inanılmaktadır. Yavaş, akıcı hareketleri nedeniyle romatizma ağrılarına yönelik harika bir egzersiz türüdür. Tufts Üniversitesi’nden araştırmacılar, tai chi’nin dizlerde artriti olanlar için özellikle yararlı olabileceğini buldular.

Postüral kontrol, kas gücü ve kardiyorespiratuvar (akciğer, kalp ve dolaşım sistemi) kapasitesinde artış sağlaması nedeniyle, yaşlı popülasyonun düşme ve düşme ile ilgili komplikasyonlardan korunmak için yapabileceği en iyi egzersizlerden biri olduğu varsayılmaktadır. Diz osteoartriti (kireçlenmesi) ve osteoporozda (kemik erimesi) kanıta dayalı öneriler arasında yer alan Tai Chi’nin, tercih edilmesinin bir diğer nedeni, egzersiz uyumunun oldukça iyi olmasıdır. (Kaynak)

romatizma-agrilarina-tai-chi-spor

17. yy’da başlangıçta dövüş sanatı olarak geliştirilen sonrasında ise sağlıklı yaşam için uygulanmaya başlayarak yaygınlaşan Tai Chi Amerikan Spor Hekimleri Birliği tarafından önerilen egzersizler olarak reçetelendirilir.  Ve aynı zamanda bu sporu kişinin minimum risk ile maksimum fayda sağladığı en uygun fiziksel aktivite olarak tanımlanmaktadırlar.

Bisiklet

Bisiklete binmek ya da ev ortamında pedal çevirmek eklemlerdeki gereksiz stresi ortadan kaldıran bir başka düşük etkili egzersizdir. RA ile yaşayan insanlar için etkili bir seçenektir. Geriye yaslanmış tipteki bisikletler üst gövdeye baskı yapmaz ve bilinen normal bisikletlere göre daha rahat bir kullanım imkanı sağlar. Tekrarlayan bacak hareketleri eklem sıvısının dolaşımında artışa ve dokulara adeta yıkayıcı ve yağlayıcı bir şekilde rahatlatır. Aynı zamanda bu hareketler eklem sıvısı üretimini teşvik ettiğinden dolayı artritli dizler için iyidir.

romatizma-agrilarina-bisiklet-spor

Direnç(dayanıklılık) antrenmanları

Direnç eğitimi, kas gücünü ve dayanıklılığını artıran bir egzersiz şeklidir. Bir direnç eğitimi antrenmanı sırasında, uzuvlarınızı vücut ağırlığınız, yerçekimi, bantlar, ağırlıklı çubukları veya dambılların sağladığı dirence karşı hareket ettirirsiniz. Bazı egzersiz makineleri direnç eğitimi için de kullanılabilir.

Çok sayıda farklı egzersiz hareketi bulunmaktadır. Fakat bu yazıda yaşlı hastalarımıza yönelik basit ve evde kolaylıkla uygulanabilir birkaç tanesinden bahsedeceğiz.

Rulo Havlu Sıktırma Hareketi

Bacaklarınızı uzattıktan sonra arkanızda kollarınız destek olacak şekilde ya da sırtınızı bir yere dayayarak oturun. Diz altına toplanmış bir havlu yerleştirin (bacak 30 derecelik bir açıda gibi durmalıdır). Ayak parmaklarınızı tavana doğru tutun, dizin üst kısmındaki kaslarınızı sıktırın ve dizinizi destek rulosuna değecek şekilde 5 saniye basılı tutun, ardından yavaşça gevşeyin.

romatizma-agrilarina-egzersizler-1

Otururken Dirençli Diz Uzatma

Sandalyenin bacaklarından birinin etrafına zayıf ya da orta dirençli egzersiz bandı yerleştirin.

Bacağınızı 2/3 düz olana kadar yavaşça uzatın (dümdüz yapılmayacak), beş saniye tutun ve yavaşça gevşeyin.

romatizma-agrilarina-egzersizler-2

Ayaktayken Bacak Yana Açma

Bir sandalyenin arka bacağına egzersiz bandını yerleştirdikten sonra denge için bir elinizle destek alın. Ayak bileğinizi direnç bandına yerleştirin. Omuzlarınızı ve kalçanızı öne bakacak şekilde tutarken, bir bacağınızı yana doğru düz bir şekilde kaldırın. Beş saniye tutun, ardından yavaşça gevşeyin. Her iki bacak için yapmayı ihmal etmeyin.

romatizma-agrilarina-egzersizler-3

Bu hareketlerin her birini 10 kez yapın, sonrasında 30 saniye dinlenin ve 10 tekrar daha yapın. Farklı hareketler arasındaki dinlenme süresi ise 2 dakika olsun. Egzersizleri her iki bacak için yapmanız dengeli kas gelişimi açısından önemlidir.

Bu bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve tıbbi teşhis veya tedavinin yerini alması amaçlanmamıştır. Anlatılanları bir sağlık problemini veya durumunu teşhis etmek veya tedavi etmek için kullanmamalısınız. Diyetinizi değiştirmeden, uyku alışkanlıklarınızı değiştirmeden, takviye almadan veya yeni bir fitness rutinine başlamadan önce daima doktorunuza danışın.

Konuyla ilgili youtube videom için aşağıdaki oynatıcıdan faydalanabilirsiniz.

Sağlıkla kalın…

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yazar Hakkında

Yorum Yap

Yorumlar (2)

  1. 3 sene önce

    Merhaba Hocam
    Mr sonucu diz eklem mesafesinden suprapetallar bursa uzanımlı hafif derecede effuzyon izlenmekte yazmakta. Dizimde hafif ağrı vardı. Birde tıkır tıkır ses gelmekteydi. iki farklı doktora gittim. Ne rahatsızlığım olduğunu söylemeyip hyaluronik asit iğne önerdiler. Hafif ağrım vardı. İlerleyen süreçte sıkıntı yaşamayayım diye yaklaşık 2 ay önce jointvisc plus yaptırdım. İğne sonrası doktor hiç hareket etmememi belirtti. 12 gün sadece oturarak namaz dışında hep ayağımın altında yastıkla uzun oturdum. Çok şiddetli ağrılarım oldu. Ağrı kesici, kas gevşetici merhem ve haplar kullandım. Ama çok faydası olmadı. 12 günün sonunda 2tane kortizon iğne aynı bölgenin alt kısmına yapıldı ve ağrı kesici, kas gevşetici, ödem sökücü ağrı kesici kullandım. Benim ağrılarım doktora gitmeden önce daha azdı. 39 yaşındayım ve 43 kiloyum. Yaklaşık 20 günden beri havlu egzersizlerini yapıyorum. Buz uyguluyorum. Kortizon iğne yapılan kısımda sertlik ve ağrı var. Doktorum yapılacak herşeyi yaptığını başka bişey yapamayacağını belirtti. Benim teşhisim ne onu bilmiyorum.Menisküs, kireçlenme ve eklem sıvısı eksilmiş olabileceğini belirtti. Ağrılarım iğnelerden önce daha azdı. Önceden yürüyüş yapabiliyordum. Şimdi yürüyüş esnasındada ağrılarım arttı. Dizlerim bükük oturunca ağrım oluyor. Ne yapacağımı bilmiyorum ve ağrım fazla. You tubede araştırırken videolarınıza ulaştım çok faydalı bilgiler veriyorsunuz. Teşekkür ederim. Bana önerebileceğiniz bir şey varsa sevinirim.

    • Geçmiş olsun. Bazı hastalarda iğne sonrası 3 güne kadar ciddi ağrı, dizde şişlik, basamama durumu meydana gelebiliyor. Lakin bu kadar uzun süreli sorun yaşayan bir hasta görmedim. Yapılan iğneler vücuda göre farklı tepkiler vermekte. Şuan da sizin yapabileceğiniz bir durum yok. Muhtemelen iğne içindeki madde vücuttan emildikçe bu sorun geçecektir. Bu süreçte önerim fizik tedavi hekimine gidip hareketlerden ziyade ağrılara yönelik tedavi görmeniz olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir