1. Ana Sayfa
  2. Ortopedi

Kübital Tünel Sendromu ve Tedavisi [Egzersizler]

Kübital Tünel Sendromu ve Tedavisi [Egzersizler]
0

Kübital tünel sendromu nedir?

Karpal tünel sıkışma sendromundan sonra elde uyuşmaların en sık görülen ikinci nedenidir. Ulnar sinirin dirsek eklem iç yüzünde geçtiği olukta sıkışması sonrası ön kol ve ele yayılan ağrı ve uyuşukluğun ön planda olduğu duruma kübital tünel sendromu denir.

Ulnar sinirin dalları boyundan ve 1. Kaburga kemiğinin altından çıkıp birleşerek kolun iç yüzünden elin 4 ve 5.parmağına ilerleyen bir yol izler. Ulnar sinir genel olarak dirsek eklem iç yüzünde sıkışsa da az önce saymış olduğum çıkış noktalarında ya da el bileği düzeyinde de bası altında olabilir. Bunun ayrımı ve bası noktasının tespiti için uzman hekimden görüş alınız.

Bu hastalığa cell phone syndrome (cep telefonu sendromu) da denilmektedir. Çünkü günümüzde sürekli tablet ve telefon başında dirseğimiz bükülü pozisyonda durduğumuzdan ötürü sinir baskı altında kalmaktadır. Uzun süreli telefon kullanımında elinizde uyuşma hissediyorsanız doğru yazıyı okuyorsunuz.

Kübital tünel sendromu belirtileri?

Dirsek iç yüzünden başlayan elin 4 ve 5. parmağına yayılan uyuşma ve huzursuzluk hissi görülür. Özellikle elin son 1.5 parmağında (4.parmağın yarısı ve 5. Parmağın tamamı) uyuşma, karıncalanma, elektrik çarpması, güçsüzlük ve iğnelenme gibi değişik hisler oluşur. Bunların yanı sıra dirsek iç yüzünde ağrıdan dolayı eklem hareket kısıtlılığı da görülebilir.

Tanısı nasıl konur?

Ortopedi ya da fizik tedavi hekiminize başvurarak hastalığın tanısı hakkında bilgi alabilirsiniz. Teşhisi kesinleştirmek için MR, röntgen, ultrason, EMG (sinir iletim hızı) vb tetkikler yapılması gerekebilir. Bu hastalıktan şüphelenmek adına evde yapabileceğiniz basit 2 önerim olacak. Eğer bu testler sizde pozitif ise muhtemelen kübital tünel sendromlusunuz.

Tinel test

Dirsek iç yüzeyindeki kemik çıkıntısının arka tarafında kalan boşlukta ulnar sinir bulunur. Bu sinir üzerine diğer elinizin orta parmak ucuyla hafifçe ard arda birkaç kez vur çek yaptığınızda ele doğru yayılan karıncalanma ya da elektrik çarpması gibi bir his oluyorsa test pozitiftir.

Elbow flexion test

  • Avuç içiniz yukarı bakar şekilde dirseği tam uzatın
  • Ardından dirseği kendinize doğru bükün
  • El bileğinizi geriye atıp bekleyin
  • 15-20 saniye içinde dirsek iç yüzünden parmaklara uzanan uyuşma ve karıncalaşma var ise test pozitiftir.

Kimler risk altında?

  • Boyun travması ya da dirsek travması geçirenler (boyun fıtığı ya da dirsekte kemik dizilim bozuklukları)
  • 40 yaş üstündekiler
  • Kafa üstü seviyede aktivite yapanlar (hentbol, voleybol,beyzbol)
  • Dirseği bükücü pozisyonda uzun süre durmak (telefon/tablet kullanımı)
  • Dirsekleri sert yüzeyde çalışmak zorunda kalanlar (masa başı iş ya da klavye kullanımı)
  • Obez hastalar

Tedavi yöntemleri

Cerrahi dışı

İlaçlar

NSAID türevdeki ilaçlar sinir etrafında oluşan ödemin ve yangının dindirilmesi amaçlı kullanılır. Yine siniri beslemeye yönelik B vitaminleri kullanımı da tedavi sürecine olumlu yönde fayda sağlayabilir.

Gece ateli

Dirseğinizi en uygun pozisyonda sabitlemek için kullanılır. Yaklaşık 3 ay gece uykuda bu ortezleri kullanmak çoğu hastada fayda sağlamaktadır. Dirsek eklemi ne tam kapalı ne tam açık halde olmalıdır çünkü bu pozisyonlarda sinirdeki basınç yüksektir. Dirsek ekleminin 130-135 derece açık olacak şekilde tutulması en uygun durumdur.

Aktivite modifikasyonu

Dirseğinizi dayadığınız yerlerde sinirin bası altında olmasını engellemek için dirsek pedlerini kullanmak oldukça işe yarayacaktır. Hem masa başı klavye kullanırken hem de kolunuzu sandalyenin kolçağına dayarken sinirin ezilmesi ve sıkışması en aza indirilecektir.

Enjeksiyonlar

Sinir etrafına ödemi ve ağrıyı dindirmeye yönelik ultrason eşliğinde çeşitli iğne uygulamaları da mevcuttur.

Egzersizler

Konuyu daha iyi anlamanız için hareketlerin nasıl yapıldığını bir videoda anlattım. Böylece daha akılda kalıcı olacaktır. Aşağıdaki oynatıcıdan izleyebilirsiniz.

Tüm tedavi yöntemleri denenmesine rağmen geçmeyen durumlarda cerrahi olarak sinirin sıkıştığı ve bası altında kaldığı noktaları gevşetmeye ve/veya sinirin yerini değiştirmeye yönelik girişimler uyguluyoruz.

Sağlıkla kalın

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yazar Hakkında

Yorum Yap